Resentimentele – o alegere voluntara: liber sau prizonier?

Ai observat vreodată că oamenii care poartă ranchiună şi nutresc resentimente sfârşesc deseori prin a se răni singuri? Resentimentele sunt o povară grea în viaţă. Ele pun stăpânire pe gândurile noastre, ne răpesc pacea şi ne înăbuşă bucuria. Studiile de specialitate arată că persoanele care se mânie sunt mai predispuse la bolile de inimă, precum şi la multe alte boli cronice. Cu mult timp înainte ca aceste studii să fi fost scrise, Biblia a dat următorul sfat înţelept: „Lasă mânia, părăseşte iuţimea“ (Psalmul 37:8). Dar cum putem face lucrul acesta? Iată un exemplu extraordinar lăsat de un demnitar.

NELSON MANDELA: „După ce am devenit președinte, am cerut escortei mele să mergem la un restaurant la prânz. Ne-am așezat și fiecare dintre noi a cerut ce vrea.La masa din față, era un bărbat, care aștepta să fie servit. Când a fost servit, i-am spus unuia dintre soldații mei: să i spună acelui om să ni se alăture. Soldatul s-a dus și i-a transmis invitația. Bărbatul se ridică, își luă farfuria și se așeză chiar lângă mine.Pe măsură ce mânca, mâinile îi tremurau constant și nu ridica capul din farfurie. Când am terminat, și a luat la revedere fără să mă privească, i-am strâns mâna și a plecat. Soldatul mi-a comentat:Madiva, acel om trebuie să fie foarte bolnav, din moment ce mâinile lui nu încetau să tremure în timp ce mânca.Deloc! motivul tremurului său este altul.Apoi le-am spus:-Acest bărbat era gardianul închisorii unde mă aflam. După ce m-a torturat, am țipat și am plâns cerând apă și el a venit m-a umilit, a râs de mine și în loc să-mi dea apă, a urinat pe capul meu.Nu era bolnav, era speriat, așteptându-se ca eu acum președintele Africii de Sud, să-l trimit la închisoare și să-i fac același lucru ,cum a făcut el cu mine. Dar eu nu sunt așa, acel comportament nu face parte din caracterul meu și nici din etica mea.„Mintile care caută răzbunare distrug națiunile în timp ce cele care caută reconciliere construiesc națiuni. În timp ce ieșeam pe ușa libertății mele, știam că, dacă nu renunț la toată furia, ura și resentimentul, aș rămâne încontinuare prizonier. „

Ce te ajută să fii liber nu prizonier

Când decizi să nu mai nutrești resentimente, tu ai de câştigat. În ce sens? Imaginează-ţi următoarea situaţie. Să zicem că ridici de jos o piatră nu tocmai uşoară şi o ţii cu braţul întins. Probabil nu ţi-ar fi greu să o ţii aşa preţ de câteva secunde. Dar dacă ai încerca să o ţii mai mult timp? Cât ai rezista? Câteva minute? O oră? Mai mult? Fără îndoială, braţul ţi-ar obosi foarte tare! Fireşte, greutatea pietrei rămâne aceeaşi. Însă cu cât o vei ţine mai mult, cu atât ţi se va părea mai grea. La fel stau lucrurile şi cu resentimentele. Cu cât le nutrim mai mult timp – chiar dacă nu sunt intense – , cu atât ne facem mai mult rău nouă înşine.

Biblia dă următorul sfat înţelept: „Înţelepciunea îl face pe om încet la mânie şi este o cinste pentru el să uite greşelile“ (Proverbele 19:11). Perspicacitatea este capacitatea de a vedea dincolo de aparenţe, de a privi dincolo de ceea ce este evident. Perspicacitatea favorizează înţelegerea, deoarece ne poate ajuta să discernem de ce o persoană a vorbit sau a acţionat într-un anumit fel. Faptul de a ne strădui să înţelegem adevăratele ei motive şi sentimente, precum şi situaţia în care s-a aflat la un moment dat ne va ajuta să înlăturăm gândurile şi sentimentele negative pe care le-am putea nutri faţă de ea.

Iartă! A fi dispus să-i ierți pe alţii nu înseamnă că trebuie să aprobi conduita lor greşită sau să minimalizezi consecinţele ei. A ierta înseamnă a nu acumula în suflet resentimente din cauza cuvintelor sau acţiunilor altora şi a ne păstra pacea. Unii îşi pierd bucuria stăruind asupra gândurilor negative şi a nedreptăţilor suferite. Nu permite unor asemenea gânduri să pună stăpânire pe tine. Realitatea e că nu poţi fi fericit dacă nutreşti resentimente. Prin urmare, fii iertător!

Resentimentul este o stare de spirit dureroasă şi întunecată, o măcinare lăuntrică necontenită, o gelozie abisală şi o cale sigură spre nefericire. Așadar ce alegi: Liber sau prizonier?

In măsura în care vrei să construiești un mod sănătos de a reacționa când ești asaltat de resentimente sau alte sentimente negative hai să vorbim! Completează chestionarul apăsând butonul de mai jos pentru o ședință gratuită!

2 thoughts on “Resentimentele – o alegere voluntara: liber sau prizonier?”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *