Obiectivele sunt esențiale pentru ca viața ta să aibă sens!

obiectivele

Când „nici un vânt nu este prielnic“

Obiectivele sunt esențiale pentru ca viaţa ta să aibă un sens!

„CÂND un om nu ştie spre ce port să se îndrepte, nici un vânt nu este prielnic.“ Aceste cuvinte, artibuite filozofului roman din secolul întâi, Lucius Annaeus Seneca, confirmă un adevăr de mult recunoscut, şi anume: Pentru ca viaţa să aibă un sens, este esenţială fixarea unor obiective SMART.

obiectivele
Obiectivele te ajută să nu eșuezi

Deseori însă viaţa ta pare că este în derivă? Te mulţumești doar să eviți stâncile şi vâltorile vieţii de fiecare zi? Neavând o direcţie stabilită, devii asemenea valurilor care sunt „duse de vânt pentru un moment şi aduse înapoi în momentul următor“ (Iacov 1:6, „Phillips“).  E evident că pentru tine „nici un vânt nu este prielnic“.

Nu mai ajungi la destinație

1. Ai uitat ce anume ți-ai propus

„Dar eu mi-am scris lista cu obiectivele la începutul lui 2022!”

Felicitări! Lista respectivă este un lucru bun în sine, cu condiția de a nu rămâne doar o înșiruire de planuri, ci să fie adusă la îndeplinire. De fapt, statisticile arată că 95% dintre persoane își uită planurile de la început de an în primele 2-3 săptămâni de la fixarea lor.

Prins în ritmul aproape amețitor al vieții, lași la o parte țelurile mărețe cu care ai început anul și revii la comoda obișnuință. Este cazul să rămâi o clipă pe gânduri: oare am întocmit planurile cu seriozitate sau a fost doar un impuls de moment? Dacă vinovat a fost numai implusul, oare nu te-ar ajuta o listă în care să crezi cu adevărat și pe care să te străduiești să o bifezi?

2. Obiectivele nu au fost realiste

O gramadă de oameni și-ar dori să câștige premiul cel mare la loto, femeile să arate ca Kim Kardashian, bărbații ca Hrithik Roshan. Sau vor să-și petreacă restul vieții într-o căsuță pe o plajă din Bahamas, ori să aibă conturile lui Elon Musk. Fixează-ți obiective realiste și ambițioase, care să te motiveze, dar neapărat realizabile, în caz contrar lista nu te va ajuta la nimic.

3. Obiectivele tale s-au suprapus peste o serie de obiceiuri vechi

Ca să înțelegi mai bine ce legătură au obiectivele noi cu obiceiurile vechi, iată o poveste:

Cândva un filosof a bătut la ușa unui celebru maestru Zen și l-a rugat să îl primească drept discipol și să îl învețe din tainele ințelepciunii sale. Maestrul îl invită în casă, oferindu-i un ceai, înainte de a începe lecțiile, ca semn al ospitalității sale. Apoi începu să se toarne ceai în ceașca filosofului, până când aceasta s-a umplut. Totusi, nu se opri, și, sub privirile uimite ale musafirului, continua calm să toarne chiar și când ceaiul se vărsa din ceașcă pe masă.

Nedumerit, filosoful intreabă: Invățătorule, nu vezi că ceașca este plină? De ce continui să torni și verși ceaiul pe masă?

Ințeleptul a răspuns: Această ceașcă este acum asemenea minții tale, atât de plină de noțiuni, de presupuneri și opinii, încât efectiv nu este posibil să începem. Dacă vrei să înțelegi învățăturile mele, mai întâi trebuie să le faci loc.

Și mintea ta este plină de informații, preconcepții, credințe, opinii, obiceiuri, conflicte interne, temeri care se referă la trecut. Când interpretezi prezentul și viitorul pe baza experienței trecute, a ta si a altora, acționezi instinctiv pe baza a ceea ce ai învățat și a automatizmelor pe care ți le-ai creat. Prin urmare, cum poţi crea un viitor nou, dacă te afli ancorat în trecut și blocat într-o serie de obiceiuri care nu au funcționat în favoarea ta?

Obiceiurile vechi sabotează obiectivele noi

Problemele nu pot fi rezolvate cu aceeași minte care le-a creat! Știi și tu că e absurd să aștepți rezultate diferite dacă nu schimbi nimic!

4. Obiectivele nu au fost susținute și de un plan, cu etape și termene

„Mă voi hrăni mai sănătos” – este un obiectiv atât de general, încât va fi în mod cert dificil de atins, dacă nu îl „spargi„ încă din start în obiective mai mici, punctuale. 

Voi înlocui Coca-Cola cu limonadă naturală chiar din debutul lui 2023. Voi renunța la cartofii prăjiți până la 28 februarie 2023. Voi mânca dulciuri numai în weekend.  Voi mânca prăjeli numai o dată pe lună.” Arată mult mai bine, măsurabil, concret, realizabil dacă pui osul la treabă! Adică chiar:

Obiective SMART = Specific, Măsurabil, Accesibil, Relevant, Temporizabil

Nu există soluții magice, știi deja asta. Ești numai tu acolo, la răscruce de drum și orice soluție viabilă se află ascunsă în potențialul tău: să îți faci un plan concret, detaliat, realist și apoi să te ții de el cu îndârjire. De multe ori exact asta funcționează…magic!

Te ajut să setezi obiectivele SMART pentru 2023! Programează-te gratuit:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *