(continuare)
În pădurile tropicale însă, nu există multe flori. Ce beau, de obicei, fluturii tropicali?
Pentru fluturii tropicali nu există o delectare mai mare decât să se înfrupte din fructele putrede. Fructele prea coapte care cad pe pământ le furnizează o abundentă sursă de zaharuri energizante. Fluturilor le place şi sarea. Ei pot fi văzuţi absorbind adeseori umezeala sărată de pe o bucată de pământ umed sau uneori transpiraţia de pe mâna unui admirator uman. Îndrăzneţul fluture făclie (Dryas iulia) a fost văzut chiar sorbind lacrimi de caiman. În timp ce este preocupat de căutarea unui partener, de polenizarea florilor şi de propria lui hrană, prietenul nostru înaripat trebuie să fie atent şi la duşmani. El poate părea lipsit de apărare, însă deţine câteva metode de a evita să fie capturat.
Cuprins
Evitând pericolul
Se pare că un fluture frumos care zboară pe deasupra unei pajişti constituie o bucăţică tentantă pentru orice pasăre insectivoră. Dar, din fericire, zborul fluturelui pe o traiectorie nesigură şi în salturi face ca prinderea lui să pretindă ingeniozitate. Majoritatea păsărilor renunţă după câteva încercări. Şi chiar dacă o pasăre prinde un fluture, insecta poate să scape lăsându-şi o parte din aripă în ciocul păsării. Vederea este un alt mijloc de apărare. Chiar dacă fluturii sunt miopi, ochii lor complecşi sesizează foarte bine orice mişcare. La cel mai mic pericol ei zboară, după cum bine ştie orice persoană care a încercat să fotografieze un fluture. Unii fluturi care zboară încet dispun de o altă măsură de siguranţă: gustul lor neplăcut. Acesta se datorează faptului că, în faza de larve, au consumat plante otrăvitoare. Dacă o pasăre a prins un astfel de fluture o dată, ea va evita a doua întâlnire. Deseori aceşti fluturi cu gust respingător — cum ar fi fluturele monarh (Danaus plexippus) — au culori aprinse, acesta fiind un avertisment vizual care pare să-i amintească păsării să se ţină la distanţă.
Interesant că în societate hainele foarte colorate parcă au mesajul: ”Hei uită-te la mine, remarcă-mă! Sunt minunat/ă, nu-i așa?”
Sfârşitul călătoriei
The World Book Encyclopedia menţionează că majoritatea fluturilor nu trăiesc mai mult de câteva săptămâni, dar că există unele specii care pot ajunge până la 18 luni. Unii dormitează în perioada lunilor friguroase de iarnă sau pe parcursul unui sezon secetos prelungit la tropice.
Dar, în pofida vieţii lor scurte, fluturii pot realiza isprăvi uimitoare. În secolul trecut, un număr considerabil de fluturi monarh au traversat Atlanticul pentru a se stabili în Insulele Canare, în largul coastei africane. Un alt mare călător, fluturele de scaieţi (Vanessa cardui), călătoreşte cu regularitate din nordul Africii spre nordul Europei în timpul verii.În timpul scurtei lor vieţi, neobosiţii fluturi îndeplinesc o muncă vitală polenizând florile, arbuştii şi pomii fructiferi. Şi, mai mult decât atât, prezenţa lor adaugă un strop de frumuseţe şi de încântare zonei rurale.
Vara nu ar fi vară fără ei, iar visele noastre nu ar avea aripi! la final lăsati-vă prinsi intr-un vals incântător…evident „Valsul Fluturilor”