Cuprins
„Fluturii numără clipe, nu ani, şi totuşi au timp destul” Rabindranath Tagore
O zi din viaţa unui fluture
DACĂ aveţi impresia că programul vostru zilnic este încărcat şi stresant, gândiţi-vă un moment la harnicul fluture. La început s-ar putea să consideraţi că programul de lucru al unui fluture este ca o vacanţă de vis. Să zbori din floare în floare, să sorbi de ici-colo câte puţin nectar, să te tolăneşti la soare când doreşti — fluturele pare să fie întruchiparea vieţii lipsite de griji.
Însă în lumea insectelor, lucrurile nu stau întotdeauna precum par. Fluturii sunt creaturi foarte active care îndeplinesc un serviciu vital în timp ce lucrează încontinuu contra-cronometru. Haideţi să ne alăturăm unui fluture într-o zi obişnuită de lucru!
Micul dejun la soare
Vă treziţi uneori simţindu-vă ameţit? Indispoziţiile matinale sunt endemice în rândul fluturilor. Există dimineţi când pur şi simplu nu se pot mişca deloc. Problema lor constă în temperatura corpului, care fluctuează în funcţie de mediul ambiant. După ce petrec o noapte friguroasă cocoţaţi pe o frunză, sângele lor este atât de rece, încât de-abia pot să se mişte, cu atât mai puţin să zboare. Aşa că trebuie să aştepte soarele.
Când soarele răsare, fluturele îşi deschide aripile şi le expune acţiunii razelor lui calde. Aripile întinse, slujind drept panouri solare în miniatură, captează în scurt timp necesarul de căldură şi fluturele îşi ia zborul. Dar dacă cerul este înnorat? În regiunile de climă temperată unde este rece, fluturii trebuie să rămână imobilizaţi pe o rămurică sau pe o floare până când apare soarele. Aceasta nu este lenevie, ci pură necesitate.
Dacă ziua nu este prea caldă, fluturele se opreşte din când în când pentru o nouă terapie solară. Aşa cum o maşină se alimentează cu combustibil la o staţie de benzină, şi el trebuie să-şi facă plinul de energie solară. La tropice, fluturele are nevoie de căldură de la soare numai dimineaţa devreme sau după un duş în ploaie. În general vorbind, cu cât vremea este mai rece, cu atât îi trebuie mai mult timp pentru a se încălzi. Odată ce energia lui este recuperată, el îşi continuă munca.
‘Dragoste la prima mireasmă’
Sarcina cea mai urgentă este găsirea unui partener. Având o durată de viaţă care rareori depăşeşte câteva săptămâni, nu este deloc timp de pierdut. Iar găsirea unui partener în lumea fluturilor nu este o muncă uşoară — presupune răbdare eroică şi insistenţă.Pentru fluturi nu există „dragoste la prima vedere“. Ei sunt nişte miopi notorii şi confundă foarte des indivizii dintr-o altă specie cu cei din specia lor. Acest lucru conduce adesea la o alergare fără rezultat care se sfârşeşte atunci când înamoratul fluture îşi dă seama, în cele din urmă, că l-au înşelat ochii.
Pentru a complica şi mai mult lucrurile, femela, în general, nu este receptivă. Înflăcăratul mascul zboară cu insistenţă în jurul ei, într-un gen de vals aerian rapid, sperând ca, până la urmă, să o înduplece. Însă acest balet spectacular al fluturelui ajunge, de obicei, la un sfârşit brusc atunci când femela îşi ia zborul, lăsându-l pe nefericitul mascul să-şi continue căutarea.
Este destul de surprinzător faptul că femela nu se excită prea mult la culorile superbe ale curtezanului ei. Ceea ce pare să conteze cel mai mult este traiectoria fluturelui, insistenţa lui şi, mai presus de toate, „pulberea dragostei“, care-l caracterizează. Pulberea dragostei conţine un feromon care constituie atuul masculului. Acesta este un parfum ameţitor, special conceput pentru a agita femelele din specia lui. În timpul curtării el încearcă să o pudreze cu această „mireasmă extrafină“. Chiar dacă pulberea dragostei nu este garanţia succesului, ea face minuni atunci când masculul găseşte, în sfârşit, o femelă binevoitoare.
O gură de nectar
Toată această energie consumată în căutarea unui partener trebuie recuperată. Din acest motiv fluturii au nevoie de nectar. Florile fac publicitate acestei hrane energizante prin intermediul formelor şi culorilor atrăgătoare. Îndată ce dă peste o floare, fluturele îi soarbe cu abilitate nectarul cu ajutorul unei trompe tubulare lungi, pe care o introduce adânc în floare.În timp ce se hrăneşte cu nectar, insecta îşi îmbracă în polen corpul păros, purtând astfel cu sine polenul spre următoarea floare pe care o vizitează. În decursul unei zile obişnuite de muncă sunt polenizate sute de flori.
VA URMA
Doamne! ce frumos… Ma uimești cu fiecare zi! Realizez ca nu intamplator ne-am întâlnit. Răspândești o energie pozitiva greu de cuantificat.
Îți mulțumesc pentru ce faci… Tot absolut Tot ce faci….
Multumesc de apreciere! Exact asa zic si eu ca nimic nu e intamplator! Am invatat din desenele animate cu Oblio…. totul are un sens chiar si cand nu pare a avea! Ma simt onorata pentru ca ceea ce incerc sa daruiesc are rezonanta!
Foarte interesant documentarul, abia astept continuarea. Multumesc.
Da, continuarea va apărea în acest weekend! Sper să placă pe măsură!