O dramă nocturnă

incerci sa numeri oi ca sa aduci somnul

În timp ce toţi ceilalţi dorm profund, tu te tot foieşti şi te întorci de pe o parte pe alta ore întregi, cu ochii larg deschişi. Numeri oi, dar nu ajută la nimic. Rememorezi tot felul de întâmplări, fredonezi hit-uri, dar simți doar frustrarea și eșecul în marea încercare de a adormi și tu măcar pentru o oră! Tu și milioane de oameni care au probleme cu somnul la fel ca tine!

TULBURĂRILE DE SOMN nu sunt o noutate. Cu mai bine de 2 400 de ani în urmă, un slujitor de la curtea regelui persan Ahaşveroş consemna că, într-o noapte, „împăratul n-a putut să doarmă“. — Estera 6:1.

Cauzele principale ale insomniei

◼ MEDICALE: boala Alzheimer, apneea (obstrucţia căilor respiratorii superioare în timpul somnului), sindromul picioarelor neliniştite, boala Parkinson, mişcările periodice ale membrelor în timpul somnului (mişcări însoţite de perioade de veghe), astmul, bolile cardiace şi digestive

◼ PSIHICE: depresia, anxietatea, atacurile de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de stres posttraumatic

◼ DE MEDIU: lumină, zgomot, căldură, frig, saltea incomodă, partener agitat

◼ ALTE CAUZE: abuzul de alcool şi consumul de droguri, efectele secundare ale unor medicament

Una dintre cele mai frecvente cauze ale insomniei cronice este sforăitul. Ți s-a întâmplat vreodată să dormi lângă o persoană care sforăie? E o situaţie cât se poate de neplăcută, nu-i aşa? Sforăitul poate fi un simptom al sindromului apneei de somn, care se manifestă prin obstrucţia temporară a căilor respiratorii, împiedicând persoana să inspire aer în plămâni. Printre primii paşi în tratarea acestui sindrom se numără scăderea în greutate, evitarea băuturilor alcoolice şi a medicamentelor care provoacă relaxarea muşchilor. S-ar putea să ai nevoie de medicație specifică, folosirea unui aparat dentar, sisyem de ventilație cu presiune pozitivă continuă, iar în cazuri grave intervenție chirurgicală.

Câţiva cercetători din Japonia au efectuat recent un studiu într-o casă de sănătate, în rândul celor care sufereau de insomnie, şi au constatat că subiecţii nu dormeau bine din cauza unei expuneri reduse la lumina zilei.

Melatonina este un hormon secretat de epifiza cerebrală. În condiţii normale, ritmul zilnic de secreţie a acestui hormon face ca în sânge cantitatea de melatonină să fie „ridicată în timpul nopţii şi neglijabilă în timpul zilei“, se arată într-un articol apărut în revista The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Însă, când nu te expui suficient la lumina zilei, cantitatea de melatonină din sânge scade. Se pare că lipsa luminii face ca diferenţa dintre zi şi noapte să nu mai fie clară pentru organism, lucru care, după părerea cercetătorilor, afectează calitatea somnului.

Sfaturi utile

1. Evită alcoolul şi băuturile stimulante, precum cafeaua şi ceaiul negru, înainte de culcare. Mulţi oameni cred în mod greşit că băuturile alcoolice îi ajută să adoarmă. Însă, în urma unor studii clinice, s-a constatat că alcoolul poate avea un efect de bumerang, ţinându-te treaz.

2. Renunţă la fumat. Într-o lucrare de specialitate se spune: „Fumătorii adorm mult mai greu, deoarece tutunul ridică tensiunea, accelerează ritmul cardiac şi stimulează activitatea creierului. Fumătorii au tendinţa de a se trezi noaptea, posibil din cauza simptomelor de sevraj“.

3. Evită efortul fizic şi intelectual exagerat înainte de a merge la culcare. Exerciţiile fizice contribuie la un somn odihnitor, dar nu şi dacă sunt efectuate înainte de culcare. Dacă abordezi probleme serioase sau chestiuni ce presupun un efort intelectual mare chiar înainte de a te duce la culcare, organismul nu se relaxează suficient pentru a adormi.

4. Asigură-te că în dormitor este linişte, întuneric şi, dacă se poate, răcoare. În privinţa zgomotului, să observăm rezultatele unui studiu binecunoscut asupra unor oameni care locuiesc în apropierea unui aeroport şi care susţin că nu mai aud avioanele. Când le-a fost analizat somnul, s-a observat că undele lor cerebrale înregistraseră fiecare decolare şi aterizare! Cercetătorii au concluzionat că subiecţii dormiseră pe noapte, în medie, cu o oră mai puţin decât locuitorii din zonele mai liniştite. Antifoanele sau alte metode de reducere a zgomotului le-ar fi fost de mare folos pentru un somn odihnitor. Unii au observat că zgomotul alb (definit drept zgomot de frecvenţă joasă, uniform şi cu spectru continuu), precum cel produs de ventilatorul electric, ajută la camuflarea zgomotelor străzii.

5. Atenţie la somnifere! Dovezile confirmă că multe somnifere creează dependenţă, iar dacă sunt folosite pe termen lung îşi pierd eficienţa şi prezintă efecte secundare foarte neplăcute. În cel mai bun caz, aceste medicamente pot fi folosite pe termen scurt.

Cel mai bine alege suplimente bio-organice care relaxează și reduc în mod natural stresul: valeriană, schizandra, noni, rhodiola sau combinatie din astfel de plante.

Întrucât una dintre cauzele insomniei poate fi stresul, este bine ca momentele dinainte de culcare să fie liniştite şi plăcute; în felul acesta te poţi bucura de un somn odihnitor. Ar fi înţelept să laşi deoparte grijile acumulate peste zi şi să faci ceva plăcut, de exemplu să citeşti. Sfatul Bibliei aduce în mod categoric mari foloase. Ea îndeamnă: „Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci în orice lucru, prin rugăciune şi implorare împreună cu exprimări de mulţumire, faceţi-i cunoscute lui Dumnezeu cererile voastre; şi pacea lui Dumnezeu . . . vă va păzi inimile şi facultăţile mintale“. —Filipeni 4:6,7.

In măsura în care vrei să afli cum poți folosi puterea plantelor ca să câștigi lupta cu insomnia completează chestionarul și primești o ședință de consiliere gratuită!

https://www.facebook.com/viorisbioland/posts/283598796767248

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *