Frumuseţea, puritatea şi eleganţa florii de magnolie par să graviteze în jurul copacului ce uimeşte prin măreţie, culoare şi parfum.
Există peste 200 de varietăți ale acestei flori în întreagă lume. Se spune că provine din insula Martinica (unde este numită „Talauma”) și că a fost denumită după botanistul Pierre Magnol (1638 – 1715). Unii pretind că își are originea în Carolina, SUA, unde se credea că mireasma sa poate să ia mințile oamenilor. Oricum, era binecunoscută și de chinezi, care o denumeau „hou po” și o considerau o reprezentare a frumuseții și gingășiei feminine.
Cuprins
Magnolia în parfumuri
Floarea de magnolie este ideală pentru obţinerea de parfumuri, pentru că are o aromă plăcută şi dulce. Există destui parfumieri ce folosesc petalele de magnolie în preparatele lor, precum: Tom Ford, Kenzo, Tommy Hilfiger şi nu în ultimul rând Lancome cu celebrul „La vie est belle”.
Cu „La vie est belle”, în 1935, Lancome, creează un parfum impregnat de primele raze de soare, ce vorbeşte despre libertate şi fericire. Această îmbinare de lumină şi delicateţe a fost elaborată de doi dintre cei mai buni parfumieri francezi: feminitatea luminoasă a Annei Flipo, care îi conferă o notă de strălucire şi bucurie de viaţă, şi virtuozitatea tehnică a lui Dominique Ropion, ce emană scânteia vieţii prin flori.
Magnolia în medicină
În China este folosită încă din 1083 la vindecarea unor boli. În medicina tradițională chineză se folosește scoarța trunchiului arborelui Magnolia Officinalis, la realizarea unor preparate eficiente în tratamentul ulcerului, gastritei, tusei, a stărilor de diaree, greață și vomă.
Parfumul delicat al magnoliei are și o calitate la fel de importantă: efectul antistres și relaxant, de aceea este folosit și pentru odorizarea aerului din încăperi. Asiaticii utilizează scoarța de magnolie în lupta împotriva stresului, inclusiv în atacurile de panică, datorită efectelor sedative pe care le are aceasta, scrie Agerpres.
Scoarța arborelui conține magnolol și honokiol, substanțe care s-au dovedit a fi benefice în tratarea anxietății. În Japonia, specia Magnolia Obovata era folosită în același scop. În timp, s-a dovedit proprietatea acesteia și de a reduce alergiile și reacțiile astmice. Scoarța de magnolie are și calități de hepatoprotector.
Magnolia a atras interesul cercetătorilor din domeniul medicinei dentare deoarece extractul din scoarță de magnolie oprește înmulțirea bacteriilor responsabile cu apariția cariilor sau a bolilor paradontale.
Magnolia Officinalis este folosită ca tonic în perioada de convalescență. Mugurii sunt folosiți pentru reducerea indispozițiilor și problemelor intestinale. Magnolia Liliiflora este înregistrată în „Istoria Farmaceutică Naturistă” drept o plantă „drog” pentru durerile de cap. Alcaloizii, care se extrag din mugurii Magnoliei Salicifolia, acționează ca agenți anti-inflamatorii, inhibitori ai sistemului central nervos și agenți blocanți neuromusculari.
Magnolia și-a mai demonstrat eficiența și în osteoporoză și protejarea funcției cardiovasculare. Se cunoaște, de asemenea, eficiența acesteia în reducerea poftei de mâncare și în normalizarea greutății corporale, precum și în eliminarea insomniilor.
Bobocii de magnolie sunt utilizați de asiatici în special și în tratarea sinuzitei și a congestiilor cerebrale, evident, alături de un tratament alopat corespunzător. Un ceai de plante cu flori de magnolie și alte ierburi chinezești s-a dovedit a îmbunătăți stările în sinuzita cronică după un consum de șase săptămâni.
Recent, s-a dovedit că extractul de magnolie are calități neașteptate fiind, printre altele, anticoagulant. Poate împiedica sângerarea sau formarea de cheaguri în timpul intervențiilor chirurgicale. Extractul din petale de magnolie fermentat s-a dovedit, de asemenea, a fi un promițător antioxidant natural și agent anti-cancer, potrivit cms.herbalgram.org.
Dacă vrei să ramâi conectat cu frumusețea și starea de bine, abonează-te pentru a primi următoarele articole!
Semnificații in funcție de locație
In China, Orhideea de Jad sau Magnolia denudata, este cultivata de mii de ani. Florile de magnolia semnifica „certitudine” si sunt un simbol al nobletii si maretiei.
In Japonia, magnolia este cunoscută sub denumirea de „Hanakotoba” ceea ce înseamnă că floarea este sublimă, naturală și arată dragostea pentru natură.
In America, magnolia este asociată cu partea de sud a continentului. Este floarea oficială a statelor Mississippi și Louisiana.
Alte semnificații:
- în perioada victoriană, florile de Magnolie simbolizau demnitate, noblețe, echilibru și mândrie.
- deoarece sunt asociate cu eternitatea, sunt folosite adesea la nunți
- Magnolia este, de asemenea, asociată cu viața, de aceea poate fi dăruită unei proaspete mămici
Magnolia va rămâne tot timpul un simbol al frumuseţii şi tinereţii. De o frumusețe deosebită, de o rară noblețe și eleganță, magnolia este dorită în fiecare grădină și este apreciată pe toate continentele.