Tu îți amintesti de ciorba de lobodă pe care o făcea bunica în copilărie, atât de gustoasă, pentru că era pregătită cu dragoste?
Loboda (Atriplex hortensis) este bine cunoscută ca ingredient pentru ciorbe, însă consumată în stare crudă, are efecte terapeutice mult mai puternice.
Încă din Evul Mediu, loboda era folosită atât pe post de aliment, cât si ca remediu naturist, grație proprietăților medicinale. În Grecia Antică, loboda era frecvent folosită pentru tratarea arsurilor de la nivelul pielii și nu numai. Ulterior, medicii danezi au început să o folosească, undeva după 1300, în tratamentul icterului, dar și pentru calmarea durerilor menstruale. La nivel cutanat, frunzele de lobodă se foloseau pentru accelerarea vindecării rănilor minore, dar și a tăieturilor și juliturilor.
Există trei varietăţi de lobodă cunoscute – cu frunze roşii, verzi şi galbene – frecvent folosite primăvara. Toate au proprietăţi depurative, diuretice, remineralizante, vitaminizante.
Cuprins
Care sunt beneficiile lobodei pentru sănătate?
De ce ar trebui să mănânci lobodă? Pentru că este una dintre verdețurile de primăvară care deschid sezonul salatelor, unei alimentații mai ușoare, mai naturale, mai nutritive și mai benefice pentru sănătatea organismului, dar și pentru menținerea siluetei.
Din punct de vedere al aportului nutritional, loboda este un aliment nutritiv și sănătos. Are un conținut caloric redus, 19 calorii/100 grame, 1,7 grame proteine, 3 grame glucide, 1 gram fibre, alături de zero grăsimi, zahăr și sare, în paralel cu un conținut bogat de nutrienți hrănitori.
1. Este bogată în antioxidanți
Poate unul dintre cele mai importante efecte benefice ale lobodei este dat de conținutul bogat de antioxidanți, aliați redutabili împotriva efectelor nocive ale stresului oxidativi, care pot preveni instalarea mai multor boli cronice, printre care se numără și cancerul. De asemenea, dacă ești preocupată de prevenirea formării riduri și de sănătatea pielii, antioxidanții joacă un rol important și în prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.
Vitamina C este prezentă în concentrație foarte mare în frunzele de lobodă și susține sănătatea sistemului imunitar, precum și numeroase procese din organism, cum ar fi regenerarea celulară. Alături de vitamina C, vitamina K favorizează fixarea calciului în organism și ajută la prevenirea anumitor afecțiuni inflamatorii ale sistemului osos, cum ar fi osteoporoza și osteopenia. Și sistemul imunitar poate fi ajutat prin consumul de lobodă, aceasta având de două ori mai multă vitamina C față de o lămâie sau un kiwi.
2. Ajută la purificarea rinichilor
Frunzele de lobodă, consumate proaspete sau în mâncăruri gătite, sunt și un excelent diuretic, favorizând procesul de urinare normală, precum și eliminarea toxinelor din organism. Atenție, însă, în cazul persoanelor care suferă de litiaza renală sau gută, loboda nu este recomandată în cantități mari sau în mod frecvent, fiindcă aceasta conține acid oxalic, o substanțe nefavorabilă în aceste afecțiuni.
3. Stimulează digestia
Fibrele alimentare şi mineralele din lobodă optimizează procesele digestive, prevenind constipaţia, precum şi problemele gastrointestinale mai grave, cum ar fi ulcerele gastrice sau chiar cancerul de colon.
4. Ajută la slăbit și la menținerea siluetei
Dacă vrei să slăbești sau să îți menții silueta, loboda poate fi un aliat de nădejde. Proteinele, mineralele și vitaminele care se regăsesc în frunzele de lobodă ajută la reglarea și controlul proceselor enzimatice ale organismului, stimulând astfel metabolismul și accelerând arderea caloriilor. De asemenea, loboda are un conținut scăzut de calorii și este un aliment voluminos, adică oferă sațietate pe termen lung. Așadar, poți mânca o salată cu frunze de lobodă din abundență, fără să-ți dezechilibrezi bugetul caloric. În plus, nutrienții din lobodă îți vor da energie suficientă până la următoarea masă.
Vezi un program personalizat de slăbire completează chestionarul:
5. Contribuie la sănătatea ochilor
Loboda este benefică și pentru sănătatea ochilor tăi. Bogată în caroteni și antocianine, loboda îți poate reduce riscul de cataractă sau de glaucoma, afecțiuni oculare grave, care îți pot pune în pericol vederea. Mai mult decât atât, datorită antioxidanților care se regăsesc din belșug în această plantă, și riscul de degenerescență maculară este redus în mod semnificativ.
6. Combate anemia
Suferi de anemie? Loboda te poate ajuta să te pui mai repede pe picioare! Fierul este un mineral esențial pentru formarea globulelor roșii în sânge, dar și pentru transportarea oxigenului în organism. Loboda conține fier în cantități semnificative, ceea ce înseamnă că poate spori nivelul de fier din organism, contribuind la tratarea anemiei. Bineînțeles, tratamentul recomandat de medic nu trebuie neglijat, loboda fiind folosită complementar acestuia.
7. Are efect anti-cancerigen
Antocianina din lobodă este un antioxidant deosebit de puternic, având capacitatea de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi, responsabili de apariţia celulelor canceroase.
8. Previne formarea cheagurilor de sânge
Loboda îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi purifică sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge.
9. Previne accidentele vasculare
Prin conţinutul de vitamina K, loboda are proprietatea de a reduce riscul apariţiei de accidente vasculare.
10. Îmbunătăţeşte metabolismul
Proteinele, mineralele şi vitaminele din lobodă participă la reglarea hormonală, necesară pentru menţinerea corectă a funcţionării întregului organism.
Cum poti consuma loboda?
Loboda are un gust ușor acid, însă, în combinație cu alte alimente, capătă o savoare special și proaspătă. Daca preferi să mănânci lobodă gătită, cea mai ușoară soluție este să o prepari sub formă de ciorbă, un fel de mâncare ușor și răcoritor pentru vară. De asemenea, poți combina loboda în diverse mâncăruri, împreună cu alte verdețuri, cum ar fi spanacul, urzicile, sfecla roșie sau păstârnacul. Poț consuma lobodă și sub formă de infuzie din frunzele uscate, pentru a curăța rinichii și vezica urinară.
Cu toate acestea, specialiștii recomandă să profiți de lobodă și în stare crudă, în salate sau sucuri proaspete. O poți combina cu legumele tale preferate sau cu alte frunze verzi, dar și cu fructe, nuci, migdale sau brânzeturi, pentru puțină diversitate.
Salată din frunze de lobodă
O mână de frunze proaspete de lobodă se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron. Se amestecă cu 1 linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei (de floarea-soarelui, de măsline, seminte de dovleac sau orice alt ulei presat la rece). Salata se consumă la maximum 30 de minute de la preparare, dimineaţa, la prima masă, înainte de a începe să consumăm alte alimente şi o porţie la prânz.
O cură cu salată durează minimum 12 zile. Pentru tratarea unor boli cronice, cura de salată durează 1-2 luni.
Pentru intrebări și alte recomandări progreamează-te la:
Dacă ți-a plăcut caută și alte subiecte pe blog și urmărește și pagina de fb
Abonează-te la newsletter!