Elixirul tinereții: laptele albinelor -11 beneficii

Ce îți vine prima dată în minte când te gândești la un stup de albine? Cel mai probabil mierea, deliciul de chihlimbar ce ține captivă aroma și dulceața florilor. Dar stupul mai are un produs minune cu care matca se hrănește toată viața ei, dar și albinele lucrătoare în primele 3 zile de viață. Este secretat de albinele lucrătoare și are o culoare alb-gălbuie, o consistență cremoasă, un gust acrișor, cu un miros puternic, dar plăcut: lăptișorul de matcă. Denumit și elixirul tinereții sau laptele albinelor, el conține foarte multe vitamine, minerale și nutrienți care sporesc puterea de apărare a organismului în fața agenților patogeni și vitalizează corpul într-un mod natural. Este potrivit atât pentru copii, cât și pentru aduți și vârstnici, fiind folosit pentru prevenirea sau ameliorarea diferitelor afecțiuni, dar și în tratarea și vindecarea unor boli grave.

Lăptișorul de matcă conține:

 • antioxidanti
 • vitaminele A, D, C, E si K si cele din gama B (B1, B2, B3, B5, B6, B9 – acid folic, B12)
 • este singura sursa de acid 10 HDA, cu beneficii antibacteriene, antifungice si antivirale foarte puternice
 • 17 aminoacizi, dintre care 8 esentiali, pe care trebuie sa ii obtinem din alimentatie deoarece corpul nostru nu ii poate produce
 • mineralele zinc, fier, cupru, calciu, potasiu, magneziu, mangan, sodiu, sulf, seleniu, iod, fluor si fosfor
 • proteine
 • enzime
 • acizi grasi esentiali
 • glucide etc.

1. Intărește sistemul imunitar

Laptisorul de matca contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, fie că este vorba de cel înnăscut sau cel dobândit. Datorită mulțimii de nutrienți pe care îi conține, sprijină în mod natural bariera de apărare a organismului în fața agenților patogeni.

2. Menține sănătatea inimii

Este bogat în peptide și antioxidanți care pot regla tensiunea arterială, pot stabiliza nivelul de colesterol din sânge, precum și cel al trigliceridelor. Astfel, lăptișorul de matcă susține buna funcționare a aparatului cardiovascular, previne apariția infarctului, accidentului vascular cerebral și nu numai.

3. Are efect antioxidant puternic și întârzie îmbătrânirea prematură

Lăptișorul de matcă conține o serie de antioxidanți care combat radicalii liberi și protejează împotriva bolilor cronice sau afecțiunilor degenerative ca Alzheimer.

Lupta împotriva semnelor de îmbătrânire și stimulează producția de colagen, ca să ne bucurăm de o piele fină și catifelată cât mai mult timp.

In plus, întârzie apariția ridurilor, regenerează și hidratează pielea. Așadar, ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor și la cicatrizarea pielii. Poate oferi o strălucire naturală pielii atunci când este folosit cu regularitate.

4. Stimulează funcțiile reproducătoare

Alte efecte benefice ale lăptișorului de matcă sunt creșterea longevității, ameliorarea simptomelor cauzate de menopauză și îmbunătățirea fertilității (atâ la femei, cât și la bărbați). Mai mult, poate regla dezechilibrele hormonale, diminuează simptomele neplăcute ale sindromului premenstrual și crește libidoul.

5. Laptisorul de matcă are efect antianemic

Deoarece este bogat în vitamine, minerale, antioxidanti, enzime si multe alte substanțe nutritive, lăptișorul de matcă este indicat în caz de anemie.

Anemia poate apărea ca o urmare a scăderii nivelului de fier din organism, dar și la schimbarea sezonului, atunci când corpul este supus unui stres suplimentar.

Il poți folosi preventiv, pentru energizare și tonifiere, dar și ca tratament antianemic.

6. Tratament pentru artrită, dureri de spate și osteoporoză

Artrita este o boală destul de des întâlnită care afectează articulațiile prin inflamarea acestora, distrugând, astfel, flexibilitatea normală a articulației. Cercetările au ajuns la concluzia că, în cazul suferinţelor generate de artrită, ar fi bine să fie urmată o dietă vegetariană şi, în plus, să fie consumat zilnic lăptişor de matcă. Lăptişorul de matcă ajută la dispariția durerilor frecvente (mai ales cele ale spatelui), combate infecţiile şi inflamaţiile, şi, în general, elimină oboseala.

Mai mult, doctorii au descoperit că lăptişorul de matcă poate preveni osteoporoza prin facilitarea absorbţiei intestinale a calciului. Lăptișorul de matcă amplifică în mod natural capacitatea corpului de a absorbi calciul, de a-l depozita în oase şi de a rezolva pe cale naturală problema uzurii acestora.

7. Diabet

În urma unui studiu realizat pe 20 de persoane suferind de diabet, s-a constatat că după 2 ore de la administrarea lăptişorului de matcă, nivelul zahărului din sânge a fost mult diminuat.

Doctorii recomandă consumul lăptişorului de matcă inclusiv în cazul celor aflaţi sub tratament cu insulină, deoarece, dacă este monitorizat cu atenție, lăptişorul de matcă va diminua excesul de zahăr din sânge.

8. Dureri de cap sau insomnii?

Lăptișorul de matcă ajută și la diminuarea migrenelor, iar atunci când este utilizat în combinaţie cu anumite tehnici simple de relaxare, lăptișorul de matcă poate duce la dispariţia acestora.

O altă problemă cu care se confruntă în special vârstnicii este insomnia. Aceasta poate fi un motiv de îngrijorare atunci când reprezintă un simptom al unei tulburări, cum ar fi, de exemplu, stresul cronic. În acest sens, lăptişorul de matcă poate elimina stresul, deoarece conţine niacină şi piridoxină, ambele calmante naturale foarte eficiente, care nu dau niciun fel de dependenţă.

9. Depresie, stres și anorexie nervoasă

Lăptişorul de matcă poate ajuta considerabil la eliminarea depresiei şi la reducerea stresului, contribuind totodată în ameliorarea anorexiei nervoase. Consumatorii de lăptișor de matcă suferind de depresie sau stres, au remarcat revenirea bunei dispoziţii şi instalarea unui sentiment de bunăstare.

Lăptişorul de matcă este un ajutor natural şi valoros și în cazul depresiei post-natale cu care se confruntă o mare parte dintre mămici. Acesta ajută nu numai la eliminarea depresiei, ci şi la amplificarea energiei necesare mamelor.

10. Alzheimer

Lăptişorul de matcă conţine acetilcolină naturală, și tocmai degradarea acesteia este corelată cu pierderea memoriei şi cu manifestarea unor probleme cognitive cum este apariția bolii Alzheimer.

Medicina occidentală a urmărit să trateze această boală prin creşterea nivelului de acetilcolină în creierul pacientului, iar lăptișorul de matcă poate ridica nivelul acestui neurotransmiţător fără a genera efecte secundare nedorite, asociate de regulă cu medicamentele de sinteză (greață și toxicitate hepatică).

11. Stimulent intelectual

Lăptişorul de matcă este un excelent stimulent intelectual. Prin prezenţa anumitor oligoelemente esenţiale (fosfor, magneziu), a anumitor vitamine (vitaminele B1, B2, B6), a aminoacizilor (fenilanalină, triptofan), lăptişorul de matcă s-a dovedit a fi util pentru îmbunătăţirea stării psihice, creşterea randamentului intelectual și îmbunătăţirea memoriei. Așadar, lăptișorul de matcă poate fi un înlocuitor natural al medicamentelor dedicate îmbunătățirii memoriei consumate intens de studenți pe perioada sesiunilor.

4 thoughts on “Elixirul tinereții: laptele albinelor -11 beneficii”

 1. Carmen Ionescu

  Minunat articol, bine documentat ușor de citit și pe înțelesul tuturor. Lăptișorul de matca este excepțional.

 2. Felicitări! Asemenea articole sunt binevenite, avem nevoie de informații despre minunile naturii. De la albinuta vesela va transmit recunnoostinta! ?

  1. Multumesc pentru apreciere si pentru ca iubesti albinele. E minunat ca poti sa te bucuri de tot ce produce stupul! Multe realizari pentru Albinuta vesela! ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *