Cum vindeci o inimă atinsă de Covid

„Inima îşi cunoaşte necazurile şi nici un străin nu se poate amesteca în bucuria ei“ (Proverbele 14:10). Putem oare să ne exprimăm întotdeauna cele mai adânci sentimente — de tristeţe sau de bucurie — şi să le împărtăşim altora exact ceea ce simţim? Şi există vreun om care să înţeleagă întotdeauna pe deplin sentimentele unui semen al său? Răspunsul la ambele întrebări este nu.

Dacă inima ta este atinsă de Covid, ia măsuri rezonabile pentru a avea grijă de sănătatea ta fizică și mintală. De exemplu, mănâncă sănătos, odihnește-te suficient și fă exerciții fizice cu regularitate. Exercițiile fizice eliberează substanțe chimice care te pot ajuta să ai o dispoziție mai bună, îți pot spori energia și îți pot îmbunătăți somnul. Hrana sănătoasă este cât mai mult crud, cât mai puțin procesat, cât mai puțin zahăr spre deloc! Dacă este posibil, fă-ți un plan de acțiune. Vorbește cu cineva de încredere. Membrii familiei și prietenii apropiați te pot ajuta să faci față mai ușor îngrijorării și presiunii generate de societatea de tip Covid, iar asta poate reduce din simptome. Notează-ți gândurile și sentimentele într-un jurnal, așa te eliberezi de încărcătura emoțională negativă.

Bineînțeles, atitudinea pozitivă este recomandarea universal valabilă. Ca să o manifești trebuie să înțelegi ce este atitudinea. Atitudinea, conform specialiştilor în psihologie, este poziţia internă pe care o adoptăm faţă de o situaţie socială sau faţă de o persoană şi ea este cea care determină modul în care vom răspunde sau acţiona. Astfel, putem distinge atitudinea faţă de sine şi atitudinea faţă de societate. Atitudinea pozitivă înseamnă o poziţie optimist-realistă, atât faţă de tine cât şi faţă de ceilalţi. Zilnic suntem influenţaţi de lucruri negative care provin din diverse surse. Pentru a putea face față putem exersa astfel încât să descoperim lucrurile bune din noi şi din ceilalţi. În orice „problemă” există şi o parte bună, o lecție de învățat sau o calitate de desăvârșit. Ce ar fi dacă am transforma o „problemă” într-o „binecuvântare”? Atitudinea, nu realizările, este cea care ne aduce fericirea. Şi să nu uităm că o atitudine pozitivă ne ajută să ne valorificăm potenţialul. Atitudinea constă în obişnuinţe ale gândirii, iar obişnuinţele se pot dobândi. O acţiune repetată devine o atitudine învățată. Factorii care ne pot influenţa atitudinea sunt, în primul rând, propriile noastre convingeri despre sine şi ceilalţi, familia, mediul în care ne desfăşurăm activitatea (serviciu, şcoală), cercul de prieteni şi, nu în ultimul rând, ceea ce citim şi ceea ce ascultăm (sau pe cine ascultăm…).

Mai trebuie să ai grijă de necesitățile tale spirituale. Aceasta îți poate îmbunătăți considerabil optica asupra vieții. Isus Cristos a spus: „Fericiți sunt cei conștienți de necesitățile lor spirituale”. (Matei 5:3) Aceasta înseamnă să vrei să te conectezi cu Creatorul tău, să cauți prietenia și îndrumarea Lui. În momentele cele mai tulburătoare și frământările cele mai intense, în durerea cea mai adâncă și deznădejdea cea mai cumplită doar El te poate înțelege, te poate ridica și te poate face să stai neclintit ăn bătaia ”vântului”! Și cu siguranță Creatorul tău te poate ajuta să concepi, iar apoi să urmezi cel mai bun plan de vindecare a inimii atinse de Covid!

2 thoughts on “Cum vindeci o inimă atinsă de Covid”

  1. Carmen Ionescu

    Sunt f incantata de ce citesc și realizez ca asa gândesc și eu. Ma bucur ca așterni aceste gânduri și le îndrepți spre noi. Le citesc cu placere și ma verific de faptul ca uite cata dreptate ai… iar sfatul tău este și pentru trup și pentru sufle!
    Felicitări!!!!

    1. Viorica Bota

      Ma bucur ca pot trimite ganduri bune spre cei care le apreciaza si care pot tine cont de ele. Cu drag voi incerca sa daruiesc din ce stiu, simt si cred pentru binele si echilibrul celorlalti. Cu respect, Viorica

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *