Care e culoarea sufletului tau?

Iubim culorile și nu ne imaginăm viața fără ele! Facem zilnic alegeri în funcție de ele. Mâncăm în culori, vorbim în culori, ne numim în culori, pictăm în culori, visăm în culori și simțim în culori. E atât de natural că nici nu conștientizăm toate acestea.

În timp ce te plimbi printre rafturile unui magazin, privirea îţi este atrasă de o mare varietate de cutii, pachete şi pungi. Specialiştii în marketing aleg cu grijă culorile şi combinaţiile dintre acestea pentru a satisface preferinţele a cât mai multe categorii de oameni. Decoratorii de interioare, designerii vestimentari şi pictorii ştiu că o culoare poate avea un puternic impact emoţional.

Culori calde, culori reci

De la roşul aprins al unui măr copt, la albastrul profund al cerului senin, o întreagă gama de nuanţe coloristice ne sugerează apropierea şi depărtarea, intensitatea şi relaxarea.

În funcţie de cultura din care fac parte şi de obiceiuri, oamenii atribuie culorilor semnificaţii diferite. De exemplu, unele popoare din Asia asociază roşul cu succesul şi cu sărbătoarea, însă, în unele părţi ale Africii, este culoare de doliu. Cu toate acestea, indiferent de locul în care trăiesc, oamenii au aceeaşi reacţie emoţională la anumite culori. Să analizăm trei dintre aceste culori şi efectul lor asupra noastră.

Cald: ROŞU
La extremă caldă, roşul este stimulant, el aprinde flacăra dorinţei, ne face să ne simţim mai puternici şi plini de forţă. Atunci când este predominant într-o încăpere, el da senzaţia de condensare şi stimulare şi face că incaprea să pară mai mică.

Deasemenea este o culoare care poate fi observată cu multă uşurinţă, fiind asociat, de obicei, cu energia, cu războiul şi cu pericolul. Fiind o culoare cu un puternic impact emoţional, roşul stimulează metabolismul uman, accelerează respiraţia şi creşte presiunea arterială.

În Biblie, termenul ebraic pentru „roşu“ provine dintr-un cuvânt care înseamnă „sânge“.

Rece: VERDELE declanşează o reacţie opusă celei produse de roşu, întrucât are un efect calmant şi încetineşte metabolismul. Verdele este o culoare odihnitoare, fiind asociat, de obicei, cu liniştea. Ne simţim relaxaţi când privim parcuri pline cu verdeaţă sau dealuri acoperite cu pajişti.

Rece: ALBASTRU
Oarecum complementar lui, la extremă rece, albastrul, este profund relaxant şi calmant, ne trezeşte înclinaţia către interiorizare şi face să apară în noi afectivitatea. Atunci când albastrul este predominant într-o încăpere, el conferă senzaţia de spaţialitate, prin care noi percepem în mod subiectiv că încăperea este mai mare.

Cald: PORTOCALIU şi GALBEN
Tot calde, însă mai temperate în efectul lor stimulator, sunt portocaliul şi galbenul. Portocaliul este o culoare prin excelenţă antidepresivă şi face să apară bună-dispoziţie, în timp ce galbenul stimulează gândirea raţională şi este un excelent stimulent mental.

Rece: TURCOAZ şi VIOLET
Alături de albastru, tot răcoritoare sunt şi turcoazul şi violetul. Turcoazul este liniştitor, purificator şi reîmprospătător, în timp ce violetul trezeşte speranţa, redinamizeaza simţul valorii şi ne face să devenim conştienţi de dimensiunea spirituală a vieţii.

ALBUL este asociat deseori cu lumina, siguranţa şi curăţenia. De asemenea, este pus în legătură cu bunătatea, inocenţa şi puritatea. Albul este culoarea cel mai des menţionată în Biblie. În viziuni, oamenii şi îngerii apar în veşminte albe, ceea ce scoate în evidenţă dreptatea şi curăţenia spirituală.

Puterea vindecătoare a culorilor

Fiecare culoare are propria ei putere vindecătoare asupra fiinţei umane. Fie că alegem să beneficiem de efectul binefăcător al unei anumite culori purtând haine care au acea culoare, fie că alegem să locuim într-o încăpere colorată într-o anumită culoare, fie că ne vom ilumina încăperea cu ajutorul unui bec colorat, de fiecare dată noi vom putea simţi totodată şi efectul vindecător al culorilor.

ROŞU
Roşul este puternic dinamizant şi este un remediul excelent pentru stările de lipsa de putere, pentru stările de moleşeală şi de asemenea este util în caz de hipotensiune.

PORTOCALIU
Portocaliul conferă elan mobilizator, trezeşte bucuria interioară şi are un puternic efect tonifiant asupra psihicului. El este totodată un puternic remediu afrodisiac.

GALBEN
Galbenul este un puternic stimulent al inteligenţei. El are efect vindecător în caz de reumatism, artrită şi de asemenea ajută întărirea structurii osoase.

VERDE
Verdele este culoarea armoniei, a echilibrului şi a neutralităţii. Verdele are un puternic efect vindecător în cele multe situaţii de boală, de la dureri de cap până la cancer.

TURCOAZ
Turcoazul este culoarea imunităţii. El are efect vindecător în feluritele boli inflamatorii ori febrile, în cazul tensiunii nervoase ori al agitaţiei mentale.

ALBASTRU
Albastrul face să apară o profundă stare de relaxare în întreagă fiinţă. El are efect vindecător în caz de hipertensiune, astm, migrene şi este un excelent remediu anti-stress.

VIOLET
Violetul are mai ales un profund efect regenerator din punct de vedere spiritual. El favorizează vindecarea nevrozelor, a tulburărilor mentale şi a epilepsiei.

Acest lucru este valabil și în privința alimentelor:

Cu siguranță alegerea corectă a alimentelor și un stil de viață plin de lumină și culoare, atât în interiorul cât și în exteriorul tău, te ajută să fii sănătos/ă, plin/ă de viatlitate și să ai în suflet culoarea fericirii!

Dacă îți dorești îndrumare gratuită ca să alegi culoarea potrivită pentru o viață împlinită, apasă butonul de mai jos:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *