Cuprins
Femeile care mănâncă sănătos și fac sport au o mai bună sănătate mentală
O echipă de cercetători de la o universitate americană a analizat diferitele grupuri de alimente care sunt asociate cu suferințe mentale la bărbați și femei cu vârste de 30 de ani și peste și a studiat diferitele tipare dietetice în raport cu frecvența exercițiilor fizice și simptomelor mentale
Rezultatele sugerează că sănătatea mentală a femeilor este asociată cu factorii dietetici în mai mare măsură decât cea a bărbaților. Concret, oamenii de știință spun că au găsit o relație generală între a mânca sănătos și a face exerciții fizice și bunăstarea mentală. Interesant este că, pentru stilul de hrănire nesănătos, nivelul de suferință mentală a fost mai mare la femei decât la bărbați, ceea ce a confirmat că femeile sunt mai vulnerabile la alimentația nesănătoasă decât bărbații.
Mânînci pe fugă, sari peste micului dejun, bei multă cafea sau sucuri cu conținut mare de cofeină și un consum de alimente cu indice glicemic mare (dulciuri, pâine albă, cartofi prăjiți etc.) ? Nu te mira dacă constați că ai o sănătate mentală precară! Iți recomand consumul mai mare de fructe și legume verzi cu frunze, deoarece acestea sunt asociate cu bunăstarea mentală. De asemenea, exercițiile fizice reduc semnificativ asocierea negativă a dulciurilor bazate pe zahăr alb rafinat cu suferința mentală.
Ce să mănânci după vârsta de 30 de ani
Tinerețea este perioada exceselor de tot felul, inclusiv alimentare… Fast food-ul, prajiturile, înghețata, coca-cola si multe altele asemănătoare ne fac să plătim plăcerea gustului cu felii de sănătate! Pe măsură ce te apropii de vârsta a doua, organismul începe să dea semne că are nevoie de schimbări: kilogramele încep să se depună, apar diverse probleme de sănătate asociate cu un stil de viață sedentar și o alimentație nepotrivită, iar somnul insuficient are consecințe acute. Daunele aduse corpului între 30 și 40 de ani au efecte grave mai târziu: diabet, demență, cancer sunt doar câteva exemple.
Consumul zilnic de legume verzi
Spanacul, diversele tipuri de varză și salată verde, pătrunjelul, broccoli-ul, ceapa verde, etc. sunt pline de vitamine, minerale și fibre indispensabile pentru sănătate. Legumele verzi frunzoase, în special, oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de obezitate, de boli de inimă, de hipertensiune arterială și declin mental.
Pentru o sănătate fizică și mentală mai bună, mănâncă legume verzi în fiecare zi, de preferat în stare crudă sau cât mai puțin gătite. De exemplu, la micul dejun poți mânca omletă cu spanac și ceapă verde sau înainte de micul dejun poți bea un smoothie verde preparat din castravete, pătrunjel, o mână de spanac și kiwi. La prânz, adaugă în salata de crudități și frunze de salată verde sau varză tocată, iar la cină, pește cu broccoli și cartof fiert sau pui cu spanac și roșii.
Consumul adecvat de fibre
Fibrele susțin tranzitul intestinal, reduc riscul de constipație și ajută atât la slăbit, cât și la menținerea unei greutăți normale după 30 de ani. Fibrele sunt solubile (care se dizolvă în apă) și insolubile (care nu se dizolvă) și organismul are nevoie de ambele. Cele solubile, care se găsesc în alimente precum ovăz, mazăre, mere, citrice, morcovi, orz și tărâțe de psyllium, pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol și glucoză din sânge. Cele insolubile, care se găsesc în făina de grâu integral, tărâțe de grâu, nuci, fasole verde, conopidă, cartofi etc. susțin peristaltismul și combat constipația.
Poți mânca, de exemplu, fulgi de ovăz la micul dejun (cu lapte animal sau vegetal), boabe de mazăre sau năut la prânz, în salate sau mâncăruri gătite, iar la cină conopidă cu morcovi și alte legume la cuptor, asezonate cu sos de iaurt cu usturoi.
Atenție, fibrele funcționează cel mai bine în prezența apei, așa că ai grijă să te hidratezi bine de-a lungul zilei, consumând apă simplă sau cu lămâie, ceaiuri de plante neîndulcite, supe de legume și diverse legume sau fructe crude care conțin multă apă, cum ar fi castraveții, roșiile, merele și pepenii.
Consumul potrivit de proteine slabe
Cum spuneam, după 30 de ani e posibil să observi că te îngrași mai repede, așa că în loc de pizza și hamburgeri, e bine să îți îndrepți atenția spre mese sățioase, care să îți țină de foame, dar care să te ajute să te menții în formă. În acest sens, proteinele slabe ar trebui consumate la fiecare masă, în combinații cu legume, de exemplu:
- Omletă sau ouă fierte cu verdețuri, pâine integrală și salată de crudități
- Sandviș din pâine integrală cu brânză, castraveți și ridichi ori sandviș cu tofu, roșii și pesto
- Lipie cu hummus, roșii, castraveți murați și sos de iaurt (animal sau vegetal) cu usturoi
- Supă de legume cu iaurt și ardei iute
- Tocăniță de pui sau piept de pui la grătar, ardei gras, roșii și ceapă cu mămăligă
- Pește la cuptor sau la grătar cu orez brun ori cartof copt, alături de legume neamidonoase (dovlecei, vinete, conopidă etc.).
Pentru recomandări care se potrivesc cel mai bine în cazul tău hai să ne cunoaștem: La un buton distanță te așteaptă un chestionar de stil de viață! Completează-l ca să nu pierzi ședința de consiliere gratuită!
Așadar nu uita! O alimentație adecvată și activități fizice regulate pot fi prima linie de apărare a sănătății mentale mai ales la femei.